Olika typer av bastu

aggregatMånga av oss älskar och basta och drömmer om en egen bastu hemma. Det är egentligen inte så krångligt utan man måste bara välja rätt typ av bastuaggregat.

 

Det finns olika typer av bastu så vi skall kolla på de olika varianterna och se vad som är nackdelar och fördelar. Först och främst så måste man bygga en bastu där man kan sitta och koppla av. Det är även några saker att tänka på som att man inte heller skall överdimensionera aggregatet eftersom stenarna kommer då att värmas upp för snabbt vilket resulterar i en bastu med väldigt lite ånga. Att välja ett underdimensionerat aggregat gör att det tar för lång tid att värma upp bastun och det förkortar även livstiden på aggregatet då det får jobba alldeles för hårt.

Det finns även andra typer av bastuvarianter som ångbastu. Den påminner om en vanlig duschkabin och kräver ingen installation som en vanlig torrbastu. Det är inte samma sak som en vanlig bastu och temperaturen är också mycket lägre samt så ställer man in allt via en panel. Det finns även något som heter infrabastu och säljs i färdiga set i mindre format eller också för utomhus. Det är som att du köper en bastu färdig och är klar att plugga in. Man använder sig av en infraröd teknik vilket gör att den blir varm fort och inredningen påminner om en vanlig torrbastu.

Skall man basta på ett riktigt gammalmodigt och även skönt sätt så är vedbastu ett alternativ. Vedbastu brukar vara det som används när man skall basta vid sjöar på vintern och hoppa ned i det kalla vattnet. Med en vedbastu så eldar man upp värmen och sen slänger vatten över aggregatet och man känner verkligen lukten av ved och naturen. Du kan så klart ställa in värmen med aggregatet, och denna typ av bastu rekommenderas om man har ett fristående hus där man skall basta.

Den vanligaste typen av bastuaggregat är ändå den hederliga elbastu. Det är troligen denna typ som du har använt när du besöker en simhall eller liknande och det är en härlig upplevelse som man vill även uppleva hemma.

Val av bastuaggregat är beroende vart du skall placera den, och tänk på om du vill har den speciella känslan från en vanlig bastu så är klassikern med elbastu att rekommendera. Andra modeller som infrabastu är också ett bra alternativ. Gör så här att gå ut och titta på de olika modellerna och sen bestämmer du dig för vilken typ av bastu som kan passa dig bäst, och glöm inte sedan att njut.

 

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.