Att skära med vatten

Det är inte alltid lätt att skära vissa material. Ofta kan det ta tid att komma igenom hårdare material och det alstras ganska mycket värme. För att underlätta detta arbete använder man sig gärna av skärmetod vattenskärning.

MA140-marmorMan använder sig av vatten för att kyla ner och göra det lättare att skära igenom. I princip kan man skära alla de olika material som förekommer, upp till en tjocklek av 200mm. Det kan vara aluminium, gummi, rostfritt stål, koppar och marmor- bara för att ge en ide’ av hur versatil skärmetod vattenskärning är. Man kan använda sig av samma verktyg utan att ställa om dem hela tiden vilket drar ner avsevärt på arbetskraft och tid.

Med skärmetod vattenskärning kan man göra ett fint, precist snitt. Därmed förlorar man inte så mycket material, som annars kan vara fallet. Om man ska skära hårda material med skärmetod vattenskärning använder man sig ofta av sand i vattnet. Detta kallas för abrasiv vattenskärning. Resultatet är så pass perfekt att man behöver mycket lite efterbearbetning. Mjuka material kan man dock skära med enbart vatten, det behövs ingen sand.

Ett vanligt material som man kan kapa med skärmetod vattenskärning är gummi. Det används i stor utsträckning inom industrin, i olika aspekter av både produktion och transport. Trellex gummi, till exempel, är välkänt för sina goda egenskaper och är också mycket slitstarkt. Man använder det gärna inom den mineralbearbetande industrin där det verkligen är stora krafter och material i omlopp.

En av fördelarna med Trellex gummi är att det är elastiskt. När man transporterar nötande bergarter och sand i ett godsslangssystem gjort av Trellex gummi kan man vara säker på att de inte förstör slangarna så lätt. Istället absorberar de belastningen genom att utvidga sig. Efteråt går de tillbaka till sin ursprungliga form, och fungerar som vanligt. När man använder sig av rätt kopplingar och böjar tillsammans med Trellex gummi kommer man att få en renare och säkrare anläggning. Man har tagit fram alla delar för att de lätt ska kunna passa ihop och det ska vara enkelt att montera och underhålla dem.

Vare sig det är gummi eller marmor man vill skära är det viktigt att det blir helt korrekt. Med skärmetod vattenskärning har man större möjligheter att göra ett precisionsarbete. Att det sedan inte går till spillo så mycket dyrbart material är ett ytterligare plus. Med denna kallbearbetningsmetod kan man skära det mesta, det är bara fantasin som sätter gränser.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.