Vikten av säkra lekplatser

lekplatsDet finns många lekplatser i Stockholm, något som alla barnfamiljer är tacksamma för. Barn behöver leka och röra på sig.  Om det inte fanns lekplatser skulle ett flertal barn inte få komma ut så mycket. Det är inte alla som har lust att betala för aktiviteter efter skolan.

Många bostadsrättsföreningar har anlaggt en lekplats mellan husen så barnen ska kunna gå ut och leka utan att behöva gå över några farliga vägar. Det ligger i en lekplats natur att man klättrar och klänger och de flesta lekplatser i Stockholm är anläggda för att barn ska kunna rasa av sig. Tyvärr sker det flera tusen olyckor varje år och många av dessa är så allvarliga att barnet behöver läkarvård. Därför är det mycket viktig att göra en besiktning av lekplatser i Stockholm.

Fastighetsägaren är ansvarig för lekplatser i Stockholm. Det finns direktiv för hur lekställningar och området runt om ska se ut för att vara säkert. Små huvuden och armar ska inte kunna fastna i de olika lekställningarna, till exempel. Beroende på hur höga de är ska det finnas minst en och en halv meter, ibland mer, fallyta runt omkring. Lekplatser i Stockhom måste även vara tillgängliga för barn med handikapp, alla har rätt till att leka.

Alla bostadsföreningar bör göra en besiktning av lekplatser i Stockholm minst en gång om året. Framför allt vinter och snö kan skada de olika lekställningarna, så det är vanligt att man gör det i samband med vårstädningen. De flesta olyckor uppstår på grund av att underlaget inte är tillräckligt stötdämpande eller stort nog.

Det finns företag som har specialiserat sig på besiktning av lekplatser i Stockholm. Dessa är väl informerade om lagar och förordningar, så att ingen ska behöva bli ansvarig. Framför allt vet de vad som behövs för att barnen säkert ska kunna leka på lekplatsen. Man kan boka dem för en värdering av lekplatser i Stockholm och sedan få ett certifikat på att lekplatsen är i gott skick. Vissa av dessa företag håller även kurser för utbildning av personal, för att vara uppdaterad med alla lagar.

Förutom den årliga besiktningen av lekplatser i Stockholm är det viktigt med ett regelbundet underhåll. Papperskorgar ska tömmas, sand och annat underlag ska hållas rent från skräp. Om man kontrollerar och tar hand om en lekplats är det mindre risk att det sker några olyckor. Både barn och föräldrar kan känna sig lugna när de utnyttjar lekplatsen.

Hoppas att ni fått ut något bra av denhär artikeln.

This entry was posted in Allmänt and tagged , . Bookmark the permalink.