Värmande låga

eldstadDet finns många anledningar till att folk väljer att installera en braskamin hemma. Man kanske är bekymrad över de ökade kostnaderna för att värma upp huset under vintern eller så kanske maken eller makan tycker att murspisar lyser upp sovrummet och skapar en romantisk stämning.

När man bygger nytt hus idag så är en braskamin ofta ett tillval som finns att göra, och många som renoverar bestämmer sig för att de vill ha en murspis. Det finns en mängd olika braskaminer att välja mellan och man anpassar ofta valet mellan hur rummet ser ut, hur tätt det håller värme osv.

Det är enkelt att se varför det är ett så populärt val att ha en braskamin hemma, men även på olika kontor. En glödande eld är lugnande och bekväm att ha i närheten, detta ligger nog kvar sedan stenåldern. Som hemägare har man ofta väldigt olika formade rum och därför behöver murspisar vara av alla dess sorter så att de kan passa in. Nu för tiden finns det t.om braskaminer som är kan kommas åt från två olika rum, alltså är tvådelad helt enkelt. Även fristående kaminer börjar bli mer och mer populära.

Om vi tittar på hur historien ser ut så har kaminerna och murspisarna ofta varit centralt placerade i köket och senare i det större vardagsrummet där familjen kunde samlas. Nu för tiden väljer man att ha sina kaminer lite var som helst. Som jag nämnde förut är sovrummet en populär plats att ha murspisar och med de nya kaminerna som ger värme till två rum så kan man även dela med kaminen till badrummet i anslutning till sovrummet vilket blir väldigt mysigt. Bibliotek, utomhusrum och matrum är också ställen där det är trevligt att ha en brasa under vintern. Med de moderna kaminerna som finns idag kan du nästan sätta en var du vill.

Vilken kamin passar bäst för dig?
Att hitta en kamin som du ska använda de närmaste åren är givetvis ett viktigt beslut. Hur kan man välja bland alla de olika kaminer som finns där ute?  Ska du ha en träkamin eller en gaskamin?  Det man måste fråga sig själv är VAD du ska ha den till. Vill du kunna grilla korv eller bara ha lite knastrande bakgrundsljud i dina braskaminer? Hur ofta vill du ta hand om dem, rengöring osv. Hur stort är ditt hur och hur mycket vill du värma upp med din murspis? Om du verkligen vill använda kaminen för att spara uppvärmningskostnader så finns det flera olika alternativ där också. Och till slut: vilken är snyggast?

Hoppas att den här guiden har hjälpt dig att tänka lite annorlunda inför ditt köp. Lycka till, snart kommer vintern!

 

This entry was posted in Allmänt and tagged . Bookmark the permalink.