Uttrycka sig själv med dans och musik

Musik i olika former, inklusive sång och dans, har alltid haft en solid plats i samhället. Man ser alltid flera personer med hörlurar på bussar och tåg, andra har radion på medan de arbetar, och så vidare. En del har talang och väljer att utveckla denna lite mer, kanske genom att välja musik på folkhögskola.

MU40-konserthallNär man väljer en danslinje folkhögskola har man ofta möjlighet att lära sig olika tekniker. Balett och klassisk dans brukar nästan alltid vara inkluderat. Men det är också vanligt med jazz och moderna dansstilar. Streetdance har vuxit mycket de senaste åren och kan innebära mycket. Även om man föredrar en viss genre kan det vara bra att lära sig flera olika. Det breddar ens förståelse av dans som en uttrycksform.

Anatomi är ofta en del av schemat på en danslinje folkhögskola. Näringslära och fysisk träning ingår också. Allt detta gör att man blir en balanserad dansare, och ger en den kunskap man behöver för att kunna hålla på i flera år. En sund kropp är basen för en karriär inom dans. Man kan också få lära sig om hur en show produceras. Det är mycket arbete som ligger bakom en timmes föreställning, timmar av planering och träning. För de som vill arbeta som lärare eller instruktörer kan det vara bra att lära sig lite mer om metodik och pedagogik.

Det är ungefär samma upplägg när man studerar musik på folkhögskola. Ett så brett ämne brukar delas upp i olika stilar. Man kanske föredrar att studera folkmusik, jazz eller klassisk musik. Samtidigt kan man ha nytta av att lära sig lite om andra stilar, inte bara den som man håller på med själv. Därför är det bra när skolan har utbyte mellan de olika klasserna och anordnar konserter och liknande.

Musik på folkhögskola brukar också inkludera studiebesök och konsertbesök. Att höra andra spela kan vara en inspiration, speciellt om man själv spelar samma instrument eller musikstil. Gästlärare eller föreläsare är ett annat sätt att bredda utbildningen och ge eleverna en chans att verkligen gå djupare in på ämnet.

Musik är nära knutet med känslor och personlighet. Det är det man försöker lära elevena att få fram när man läser musik på folkhögskola. Att kunna uttrycka sig och få fram det man har inom sig är inte alltid lätt, det är bland annat därför man går på skolan. Naturligtvis gäller detta också danslinje folkhögskola, en annan mycket personlig konstform.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.