Se upp för virus och trojaner!

skydd-mot-virusDe flesta av oss idag har en dator hemma om inte kanske flera stycken som vi använder frekvent för att lösa nyheter, chatta med vänner, besöka Twitter och Facebook samt mycket mer.

En dator är som ett verktyg idag där en hel värld helt enkelt öppnas upp och man kan även shoppa och få leveranserna enkelt och även billigare hemskickade, vilket gör att många hellre köper online för att man är också skyddad av konsumentlagen. Men det finns risker med allt och det vet alla typer av tjuvar också om, då det går också att bli lurad i fälla eller så får man helt enkelt ett virus på datorn genom en fil, så det är väldigt viktigt att skydda sig med ett antivirus. Om man ignorerar det och tänker att jag inte har några virus, så kan du ha det utan att du vet om det, för att det finns så kallade spionprogram som lägger sig på datorn och samlar in information utan att du vet om det.

Många nya datorer har redan ett antivirus installerad på datorn när du köper den som en så kallad trial. Denna trial går sedan ut genom att antivirus skyddet inte uppdateras vilket är viktigt för att skydda er mot alla de nya hoten som hela tiden kommer till. Ett antivirus är uppbyggt på ett sätt att skydda datorn hela tiden genom att lägga sig i bakgrunden och hela tiden kontrollera och upptäcka om det är något skumt som händer. Om detta upptäcks så kommer det att komma upp en varning som berättar att du har fått ett virus. I vissa program så läggs dem i en karantän och blockeras helt så att det inte kan göra någon skada. Ibland så kan även antivirus göra misstag så skulle filen som skyddas inte vara ett virus så kan man helt enkelt återställa filen mycket enkelt.

Man har också alltid antivirus med support vilket kan behövas ibland när programmet inte klarar att ta bort viruset automatiskt och ställa till med bekymmer. Det kan främst hända med tillexempel trojaner och liknande som har en förmåga att sprida sig på ett lömskt sätt, men ändå kan tas bort. Så att inte förlänga sin prenumeration på ett antivirus med support är inte att rekommendera eftersom du kan bli utsatt för det mesta utan att du vet om det. Det mesta handlar så klart om logik, men ändå fast vi är kanske erfarna användare så kan även vi drabbas.

This entry was posted in Allmänt and tagged . Bookmark the permalink.