Olika arbetsuppgifter för målare

En målare har många olika moment i sin arbetsdag, ofta handlar det inte bara om att ta fram en burk färg och en pensel. Innan man ens kommer så långt så ska det spacklas och slipas, ibland mer än en gång. Genom att man koncentrerar sig på grundarbetet och utför detta noggrant så kommer själva målningen att bli så mycket snyggare.

147-4-målaryrketAtt måla är en konst, och det gäller även för de som målar väggar. Man måste, till exempel, välja rätt sorts färg. En del sorters färg lämpar sig bäst för ett kök, medan sovrummet kanske kan målas med en annan sort. Det samma gäller för källare och badrum, för att inte tala om golv som målas. Därför måste en målare ha kännedom om olika grundmaterial och hur de reagerar med tid och slitage.

Konsultation innan arbetet startar

Det är alltid bättre att prata igenom projektet ordentligt innan man släpper hantverkarna lös i hemmet. Annars kan det lätt uppstå missförstånd som skulle kunna undvikas. Man bör lyssna på de råd som målarna ger om vilken färg som är bäst att använda, innan man fattar ett beslut. Förutom vilken typ av färg man ska använda måste man också bestämma vilken nyans. Det kan vara en bra ide’ att provmåla lite på en vägg för att se hur slutresultatet kommer att se ut. Hur solljuset kommer in i rummet kan också påverka hur väggen kommer att upplevas.

Med professionell hjälp så kommer man att få ett hem som verkligen strålar av färg, precis som man tänkt sig och önskat. På länken hittar du mer information om målare i Stockholm, det gäller att välja rätt. Vare sig man målar utsidan eller insidan av huset så vill man ju att det ska bli snyggt. Det är inte varje år man målar om, utan det ska hålla ett bra tag. Beroende på var man bor i landet så brukar man säga att det räcker med att måla fasaden vart tionde år, till exempel.

Att jobba som målare

Målaryrket är gammalt och gediget, något som tidigare gick i arv från far till son. Idag har många tjejer också tagit upp yrket, med nya metoder och redskap så behöver det inte alls vara så tungt. Tidigare var det farligt att måla på grund av alla giftiga färger. Nu har fackföreningarna äntligen fått till ett förbud mot dessa sorters färg, de kan bara användas med dispens. Detta har lett till färre yrkesskador, och är även bättre för de som bor i huset. Ingen mår bra av att andas in alla de giftiga ångor som färgerna innehöll förr i tiden.

Många tycker om den frihet man har när man jobbar som målare. Man sköter sig själv ganska mycket, speciellt om man jobbar på lite större projekt. Samtidigt är det varierat och man träffar en hel del folk. Om man är lite öppen så kan man ha flera trevliga upplevelser. Tyvärr kan det ibland vara svårt att få jobb, eller så är naturens krafter emot en. Sveriges Radio skriver om den dåliga sommaren för målarna, en säsong som borde fungera bra.

Olika inriktningar inom  yrket

En del väljer att specialisera sig inom målaryrket. Det kan handla om fasadmålning, och allmänt underhåll. Eller så kombinerar man med tapetsering och snickeri, för att kunna erbjuda en fullständig tjänst. I vissa familjeföretag har alla sin egen lilla nisch, inklusive textiler och trädgårdsskötsel. Detta gör att man kan vända sig till en bredare publik och det är lättare att hitta jobb. I en firma brukar man också samarbeta för att avsluta ett jobb snabbare.

Det krävs en del utbildning för att bli målare, men det mesta lär man sig på plats. Att jobba som lärling eller praktikant är guld värt, speciellt om man kan lära sig från någon som har flera år inom jobbet. Genom att göra misstag och rätta till dem kommer man att få en alldeles speciell känsla för färger och redskap. Man vet precis vilken borste eller roller man ska välja för de olika arbetsmomenten och kan direkt sätta igång. När resultatet blir bra kommer man att känna en tillfredsställelse som bara upplevs av de som jobbar med någon form av hantverk. Och naturligtvis leder nöjda kunder till fler beställningar.

 

 

This entry was posted in Allmänt and tagged . Bookmark the permalink.