Hantverk av olika slag

Hantverk av olika slag har en lång och anrik tradition i Sverige. Det är nu också populärt att hålla gamla yrken och traditioner vid liv genom att fortsätta arbeta på samma sätt som man gjorde tidigare. Silversmide i Stockholm är vanligt, både med moderna smide tillbehör och på traditionellt sätt.Silversmide

Den vanligaste formen av silversmide i Stockholm är smyckestillverkning. Det är inte allt för svårt för nybörjare att göra enklare smycken. Men silversmide innebär så mycket mer än det. Man kan tillverka många olika saker för prydnad och bruk i silver. Ljusstakar, skålar, spänne till livremmen- bara för att nämna några. Man använder olika smide tillbehör beroende på vad man vill tillverka. Det är också vanligt att man löder ihop silvret med andra metaller för att stärka det.

Det är lätt att hitta kurser i silversmide i Stockholm. En del använder de enstaka kvällskurser som finns för att bjuda in sina vänner på en speciell fest. Möhippor, syklubbar och andra grupper tar sig en kväll med silversmide. Man hinner tillverka något litet och få smak på vad silversmide egentligen handlar om. Dessa smakprovskurser hålls ofta på en söndagseftermiddag eller en kväll och kostar inte så mycket. Även de längre kurserna på fem till sju dagar brukar ha ett lågt deltagarantal. Så är man en grupp vänner som vill pröva på silversmide i Stockholm kan man ofta fylla största delen av kursen. Ett hantverk kräver noggrann uppföljning, så få deltagare gör att kursledaren verkligen kan koncentrera sig på varje individ. Smide tillbehör brukar ingå i kursavgiften, men övrigt material får man köpa själv.

Det finns nu många olika sorters silversmide i Stockholm. Silvertrådar har länge använts, men nu har också silverlera blivit vanligt. Det är pulveriserat silver som blandas med vatten och ett bindningsmedel. Man formar sedan denna PMC (Precious Metal Clay) som man vill och bränner den i hög temperatur. Silverplåt är en annan form av silversmide i Stockholm som många tycker om. Man viker och formar silvret som sedan smids eller valsas. För den som tycker om silver och att arbeta med silver finns det alltså många möjligheter att fördjupa sig i de olika formerna.

När man skaffar smide tillbehör får man tänka efter vilken form man vill arbeta med och om man har plats. För silversmycken och mindre arbeten kan en bänk räcka bra. Men om man vill hålla på med större saker som behöver valsas eller bankas ut, måste man ha lite stadigare underlag och utrymmen.

 

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.