Fint – även utanpå

utanpa-husNär man ska renovera sin fasad har man ett val. Antingen gör man det själv, eller så hyr man in en firma. Det brukar gå fortare och bli bättre när man har professionella hantverkare som utför jobbet. Men kostnaden kan också bli bra mycket högre.

För att kunna göra ett informerat val kan man be om fasadrenovering i Stockholm offert från olika firmor. Priserna kan variera ganska mycket, och ibland är det inte så lätt att bestämma sig. Det är viktigt att se vad som är inkluderat i priset. Har firman all utrustning, inklusive byggställningar och högtryckstvätt? Tillkommer det hyra för denna utrustning?

Man bör också informera sig om firman har många andra jobb på gång. Det kan bli en jobbig situation om arbetet drar ut på tiden. Ibland kan man diskutera fram ett billigare pris om de inte har så många uppdrag just då. Ibland kan en mindre firma som finns i närheten vara bättre än en större. Man kan få personlig kontakt och hjälp. Även om priset kanske är något högre tjänar man på det i längden.

Man kanske bestämmer sig för att utföra hela eller delar av arbetet själv efter att man fått ett kostnadsförslag för en fasadrenovering i Stockholm city. Det är många tusenlappar man kan spara genom att ta itu med det själv. Men det är ett mycket stort arbete att renovera en fasad. Man måste ofta hyra in byggställningar för att komma åt överallt. Har man inte en högtryckspump får man ofta skrubba fasaden med en borste för att få bort all smuts och fett. Det kan bli ganska mycket smuts om man bor nära en större väg. Efter fasadtvätten måste man skölja av noga med vatten.

Sprickor brukar vara ganska lätta att fixa själv. Man hackar bort putsen cirka fem centimeter runt om sprickan för att vara säker på att den inte sprider sig. Sedan kan man borsta med en stålborste och skölja av ytan med vatten. Det är viktigt att välja samma sorts puts som resten av fasaden har, när man lagar sprickor. Man kan behöva lägga flera lager av puts innan man är färdig. De olika lagren behöver torka innan man lägger ett nytt. Beroende på vilken puts man använder kan man också behöva vattna ytan. speciellt om man använder kalkbruk. Detta beror på att putsen spricker om den torkar för fort. Det finns alltså både för-och nackdelar med att utföra en fasadrenovering själv. Är man lite händig kan man dock spara mycket pengar.

 

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.