Bra tips när man ska bygga om altanen

Det är helt underbart att kunna sitta utomhus och njuta av den varma årstiden. En del ordnar det så att säsongen börjar tidigt och slutar sent, man vill verkligen utnyttja varje liten solstråle. För att detta ska vara möjligt måste man ibland bygga om lite, för att det hela ska fungera.

117-4-altanInnan man sätter igång ska man naturligtvis se till att ha alla byggnadslov under kontroll. Det är inte alltid det krävs så mycket, det beror på vad man redan har och vad man vill åstadkomma. En del föredrar att få jobbet gjort i ett svep, man längtar så efter att kunna använda denna nya uteplats. För att detta ska vara möjligt kanske man måste ta ut lite ledighet, typ en måndag eller fredag så man kan utnyttja helgen. Ett alternativ är att bjuda hem några kompisar, det flyter så mycket bättre med ett par extra händer. Ibland tar man en altan i taget, så att alla får det fint och mysigt.

Att tänka på innan man sätter igång

Till att börja med ska man välja var någonstans runt huset man vill ha sin nya altan, såvida man inte bara vill fixa den man redan har. Annars kan man tänka efter om man vill ha morgonsol, eller hellre sitter där på kvällen? Andra föredrar att ha altanen i skuggan, man kan alltid lägga sig i solen om man vill. För en häftig design som smälter in i omgivningarna kan man bygga på flera nivåer. Det går alltid att sätta staket runt omkring om man är orolig för säkerheten. Speciellt viktigt om man har barn.

Med rätt verktyg så går allt så mycket snabbare, och det brukar också bli mer exakt. Eftersom man kommer att såga mycket så kanske man bör hyra en kapsåg, det kostar inte så mycket men man kan spara ordentligt med tid och ork. När man sedan lägger ut golvet, med alla reglar och ramar, ska man låta det luta några millimeter så att regnet rinner bort från huset. Plankorna ska inte sättas för glest, för efter en tid så krymper träet. Man kan då få stora springor där man kommer att tappa ner saker.

Inreda den nya altanen.

Det roliga kommer efteråt, när altanen står färdig och  man kan börja köpa möbler till den. En stilren däckstol hittar ni hos Stockamollan.eu, det är något som man inte kan vara utan. Att kunna luta sig tillbaka och riktigt njuta av sommaren hör verkligen till. Om man har planerat utrymmet ordentligt när man byggt så kommer man att ha tillräckligt med plats, kanske till och med för flera stolar.

Hos Stockamöllan hittar ni snygga utemöbler som man verkligen kan skapa sin egen lilla oas med. Eftersom många väljer att ha trägolv så ger det en ännu varmare känsla. Det är viktigt att måla eller preparera golvet ordentligt, man vill inte riskera röta eller andra problem. Många tycker också om att komma ut barfota, det ger en härlig känsla av frihet. Det samma gäller de material man använder för tak och eventuella trappor, man vill ju inte att det ska bli förstört av väder och vind.

Skapa en mysig liten hörna.

Många tycker om att ha en altan som inte är helt fyrkantig eller avlång. Med lite hörnor här och där, kanske en åttkantig altan, kommer det hela att bli lite mer spännande. Man kan borra hål i golvet och lägga ner ett cementrör där man kan plantera ett träd. Andra växter kanske man hellre ställer ut i krukor så man kan flytta runt dem, eller ställa undan dem i garaget under vintern.

När man bygger om altanen så lägger man samtidigt grunden för en mysig fritid. Ett litet tak på rätt ställe kan göra underverk, likaså bra belysning. Expressen tipsar om utemöbler att inreda trädgården med, vilket är nästa steg. En altan är ett perfekt sätt att kunna utnyttja den varma årstiden, som många anser är allt för kort. Genom att planera den väl och använda ordentliga byggnadsmaterial kommer man att få en uteplats som man kan njuta av i många år framöver. Helt klart är det värt att satsa på en ordentlig altan där hela familjen kommer att trivas.

 

 

 

 

This entry was posted in Allmänt and tagged . Bookmark the permalink.