Att lӓra sig konsten att knyta skor

Nu fӧr tiden har många skor inte skosnӧren, utan man stӓnger dem med ett kardborrband. Dӓrfӧr ӓr det många barn, men också ett stort antal vuxna, som inte vet hur man knyter skorna. Det hela har blivit en konst som man måste lӓra sig.

Det ӓr verkligen praktiskt med skor som inte behӧver knytas. Man hoppar bara i dem och justerar flikarna så att skon sitter bra. Men i vissa situationer ӓr det allra bӓst med skor som har skosnӧren. Det kan vara en finare middag, som ett brӧllop, dӓr det inte passar att komma med fritidsskor. Vissa sportskor sitter bӓttre om man vӓljer de med snӧren, och så vidare.

Ӓr det svårt att knyta skor?

213-4-knyta-skornaDet ӓr inte alls svårt att knyta skorna, till och med ganska små barn kan lӓra sig. I alla fall nӓr de har fått igång fingerfӓrdigheten och kan ko-ordinera sina rӧrelser. Många har lӓrt sig genom att associera snӧrena med något roligt, typ att de ser ut som Musse Pigg-ӧron. Sakta, sakta lӓgger de ett snӧre runt det andra och hittar hålet dӓr det ska komma upp. Glӓdjen nӓr de drar i ӓndarna och knuten håller ӓr smittsam.

Det finns flera roliga sӓtt att knyta skor som man kan se på nӓtet. På YouTube finns klippet ” hur man knyter skor” så man kan lära sig, eller kanske inte? Barn brukar fӧredra nӓr mamma lӓgger armen om axlarna och de knyter skorna tillsammans. Det ӓr en del av att vӓxa upp och fӧr en del ӓr det en milstolpe i utvecklingen. Stora barn knyter sina egna skor. Såvida de inte har kardborrbandslås, vill sӓga.

Ӓr det verkligen viktigt att knyta skor?

Det kan diskuteras vad som ӓr bӓst och om det verkligen spelar någon roll vilka skor man har. Faktum ӓr att fӧrr eller senare så kommer man i kontakt med skosnӧren, det ӓr fortfarande något som anvӓnds mycket. Naturligtvis har alla frihet att vӓlja vilka skor de tycker om, men det kan vara en bra ide’ att lӓra sig knyta sina skor så fort som mӧjligt. Det man lӓr sig som barn sitter i hela livet, hjӓrnan fungerar något alldeles speciellt under de fӧrsta fem-tio åren av en mӓnniskas liv.

Skosnӧren anvӓnds också som modefluga. Ibland ska det vara olika fӓrg på  hӧger och vӓnster sko. Eller så ska snӧrena vara långa och rullas ihop på ett sӓrskilt sӓtt hӧgst upp. Andra knyter dem bara lite halvdant, det ska se avslappnat och coolt ut. Speciellt fӧr tonåringar ӓr skor och hur man knyter skorna av yttersta vikt. Det ӓr en detalj av deras klӓdsel och utseende som man helt enkelt inte kan ignorera. Ibland ӓr skorna den dyraste delen av deras utrustning, och det som de tycker ӓr allra viktigaste.

Vilka skor ska man vӓlja?

Så nӓr frågan om nya skor kommer upp ska man fӧrsӧka vӓlja de skor som ӓr både snygga och praktiska. Bara fӧr att man tycker det ӓr lite svårt att knyta skor så ska inte det hindra en i valet. Det kanske ӓr dags att ӧva och lӓra sig riktigt vӓl? Efter flera år med loafers eller kardborrstӓngning så kan man ta sig tid att verkligen knyta skorna snabbt och effektivt. Valet av skosnӧren kan gӧra det hela lӓttare eller svårare, fӧrutom att de bidrar till utseendet. Rund eller platta snӧren, tunna eller tjocka? Alla tycker om olika sorter, fӓrger och storlekar. Det ӓr en skӧn kӓnsla nӓr man ӓr vӓlklӓdd och om det innebӓr att man måste lӓra sig knyta skor så ӓr det hӧg tid att mӓstra den konsten. Till och med små barn gӧr det.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.