Möbler från Gustav III tid

gustavNär det kommer till möbeldesign finns det många olika smaker. Varje år kommer det nya stilar, samt förändringar av gamla. Den gustavianska stilen har hållit i sig i många år, och är fortfarande använd av designers.

Gustaviansk stil härrör sig till 1700-talet när Gustav III blev kung. Han införde många förändringar i Sverige och satte även sin prägel på utformningen av möbler. Man brukar dela upp den gustavianska stilperioden i två delar. Den höggustavianska stilen räknas från 1772-1785, den sengustavianska fram till år 1810.

Faktum är att under den gustavianska tiden blev det ett samspel mellan möbler och byggnader, allt skulle passa ihop. Till skillnad från rokoko-tiden, ville man nu förenkla. Möbelbenen blev rakare och runda. Mot slutet av perioden använde man sig av fyrkantiga ben, ofta utan någon speciell dekoration.

Samtidigt gick man tillbaka till gamla antika motiv och utformningar. Rosetter, girlanger och medaljonger blev moderna igen. Man satte dem på stolsryggar, speglar och även som ornament. Det skulle vara enkelt men smakfullt. Man brukar säga att den gustavianska stilen är en blandning av måttfullhet och harmoni.

Leksandsstolen är ett levande exempel på gustaviansk stil. Den började tillverkas redan på 1700-talet, även om den utvecklats sedan dess. I början på 1900-talet formgavs den Leksandsstol som man fortfarande tillverkar idag. Som en fortsättning på den gustavianska stilen är stolen stilren och elegant. Samtidigt är den framställd för att passa som en svensk, vardaglig möbel. Detta innebär att den är både praktisk och hållbar.

En Leksandsstol har sju pinnar i stolsryggen och även en stämpel under stolsitsen. De moderna stolarna genomgår tester av Svenska möbelinstitutet som alla andra stolar. Resultatet är mycket gott, med hög hållbarhet. Många tillverkare sätter fortfarande ihop Leksandsstolen för hand. Man kan välja mellan många olika färger. Det är även möjligt att köpa stoppade Leksandsstolar, en uppskattad variant.

Leksandsstolen tillverkas i björk, ett vackert och stadigt material. Förutom de många varianter som finns av stolen, är det vanligt med bord som matchar Leksandsstolen. Stolen finns i den vanliga utformningen, men även med längre ben som en barstol eller karmstöd. Det viktiga är materialet och de sju pinnarna i ryggen. Annars är det en stol som lämpar sig för personlig smak och design.

Gustaviansk stil fortsätter alltså att influera svensk möbelindustri. Både nya och äldre möbler är fortfarande mycket eftertraktade och används gärna även i modernare hem. Genom att stilen är så enkel, men ändå elegant, kan man kombinera den utan större problem med andra möbler.

 

This entry was posted in Allmänt and tagged . Bookmark the permalink.